Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 21:57 - ОБАЗОВАНИЕТО
Автор: aantoniya Категория: История   
Прочетен: 1603 Коментари: 2 Гласове:
3



Не знам дали ще обхвана цялата сложност на образователната система, която върви стремително надолу обърквайки цялата ценностна система. Ученици със слаб успех, без елементарна култура са приети в ПМГ и Езикови гимназии, за да се запълнят бройките на класовете. Учителите са подвластни на делегираните бюджети и въобще не ги интересува дали ученикът ще продължи своето образование нагоре или ще остане без професия. Важното е да получават заплата, независимо как. Тези ученици след това ще бъдат приети във висшите училища, защото преподавателите също трябва да получават заплати. И ето ви доктори-убийци и неграмотни специалисти.Специализираните гимназии рухват и стават безпереспективни. Към тях се насочва ромското население, което не знае да чете и пише. Няма я вече онази средно образована работническа класа, която не иска да учи нагоре. Ученичка с успех среден 3, влиза в ПМГ специалност биология. Какво, лекар ли ще става? Или в прогимназиалният курс не са могли да разберат, че той не разбира това, което се преподава. И вместо да отиде в гимназия по текстил или обществено хранене, той влиза в паралелка биология.
    Още от първи клас част ромското население остава неграмотно. Тъй като учителите нямат право да ги оставят да повтарят, те продължават стремително неграмотният си път нагоре. Разбира се не само ромите! Безотговорни родители не искат "даскалите" да им притесняват децата и влизат в пререкание с учителите им при всеки повод. Други са изоставили децата си и са заминали в чужбина, а бабите и дядовците не могат да ги контролират. Остават без възпитание, правят каквото си искат, нарушават правата на учениците, но на кого да се оплачеш? Майка му или баща му са някъде в далечна страна и може би пращат, а може би не, така мечтаните пари на детето си. Класен обявява: "80% от класа ми са без родители! На кого да кажа, че пушат, пият и се дрогират"?
   Господа, това е най-малкият проблем! Ние нямаме деца! И това ли не е проблем? Съвестните си взеха багажа и заедно с децата си напуснаха родната Татковина и заминаха в чужбина. "Пчелата не бяга от меда". [b]Учебниците на основния курс са сложни и на висок академичен език[/b].В елитните училища приемат всички ученици, за да имат голяма бройка и постъпления от делегираните бюджети. Кому е нужно това? Неграмотни лекари, инжинери, архитекти ще бълват от родните институти. Стройната образователна система беше разрушена. Вече не всяка жаба си знае гьола.Профилираните гимназии доскоро даваха средни специалисти, а и много добри висшисти. Скъпите учебници и бедността на мнозинството оставиха болшинството ученици без така необходимите учебни помагала и учебници. Как се работи в клас с 2 учебника? Само 2-ма ученика ли се изпитват? Какво правят останалите? А какво правят ромите когато им омръзне да пишат? (говорят си на ромски)! Ами тези, които не знаят да пишат?  Апатия и безхаберие изобилстват вече не само в средните училища, но и в основните. Външното оценяване се обезцени и провали. Колкото и да намаляват критериите, учениците пак ще идват неподготвени и всички ще ги приемат, защото са малко.
   Предлагам:
1.) Да се възстанови системата неграмотни ученици да не преминават в по-горен клас;
2.) Да се възстанови външното оценяване, което да бъде обективно;
3.) Да има образователен праг при приемите в среден курс, за да си намери всеки точното място;
4) Да има безплатни учебници в библиотеките на училищата и нямащите възможности да си закупят, да ги вземат за 1 година. При повреда или загуба, да ги заплащат.
5.) За бедните ученици от селата, които нямат средства, да им се осигорят от държавата такива срещу определени задължения;
6) Да се напишат нови учебници  на вестникарска хартия и ясен достъпен за възрастта им език.


Тагове:   ученици,   учебници,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ===
14.01.2011 22:00
оправи си първо заглавието на постинга, тогава говори за ум и разум...
цитирай
2. aantoniya - БЛАГОДАРЯ
15.01.2011 14:58
БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДЕСНИЯ ВИ КОМЕНТАР!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aantoniya
Категория: Технологии
Прочетен: 58448
Постинги: 19
Коментари: 30
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930