Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 17:38 - 3 МАРТ 1878г. - ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Автор: aantoniya Категория: Технологии   
Прочетен: 1518 Коментари: 1 Гласове:
2



Блог / 3 МАРТ 1878г. - ОСВОБОЖДЕНИЕТО Затвори Вашата оценка е добавена успешно. Затвори За съжаление възникна грешка при добавяне на вашата оценка.

преди 44 минути

Ето, че 3 март ни почука на вратата! Какво е 3 март за мен, за вас и за всички нас - българите? Като деца сме се възхищавали на героизма на хайдутите, на четниците на Панайот Хитов и Филип Тотю, на лъвския скок на Васил Левски, на смелостта на Кочо честименски и Васил Петлешев! Изучавахме ги, за да обичаме родината си и да мразим турците! Но кои са тези турци? Не са ли потомци на момчетата и момичетата отвлечени от майките им? Не са ли онези, които за да спасят имот и многобройна челяд са приели исляма? Объркана съм! Преподавам история и колкото повече навлизам в нея, толкова повече виждам, че тя не това, което очакват децата ни. Защо в другите държави учат с желание, а нашите, чиято кръв е спечена от героизъм не учат? ОСВОБОЖДЕНИЕТО! ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ХИЛЯДИТЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРОИ, отворили духа на бутилката, която ни беше изолирала от естествената ни среда - християнската цивилизация. На следващата година се събраха наколко десетки българи за да обсъдят основния закон на нопостроената държава, както и княз, за да бъдем що-годе равностойни на Западна Европа. Отново руските офицери извън задълженията си обучаваха доброволните Гимнастически дружества, за да пазят Отечеството когато те си отидат. Легендите вървят след тях. Само седем години след войната българите показаха чудеса. СЪЕДИНЕНИЕТО - чисто български политически акт. Армията, ръководена от капитани, победи в Сръбско-Българската война армията предвождана от генерали. Срещу редовната и добре обучена сръбска армия застана не само младата българска армия, но и момчета - 15, 16 годишни, редом до възрастните дядовци. СТЕФАН СТАМБОЛОВ показа новият път на младата държава и на 22 септември 1908 год., тя се обяви за равностойна на всички европейски държави.
20 години след ОСВОБОЖДЕНИЕТО вече бяхме в Европа. През 1895 г. Законът за насърчаване на местната индустрия поставя началото на трайна държавна политика на покровителстване на местното производство. Резултатите са впечетляващи: броят на фабриките достига 740 ( при 92 през 18887г.), а промишлената продукция нараства 3 пъти.
През 1901 год. близо до София първата ВЕЦ започва производството на електричество. Строят се жп линии, пътища банки. На прага на ХХ век България става най-бързо развиващата се балканска държава. Ярка изява на стопанския напредък е първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив от 1892 год.. Мнозина наблюдатели в Европа наричат ускореното стопанско развитие "българското чудо"
Кажете ми сега, ако тогава непрекъснато се бяхя връщали назад, както правим ние сега, дали биха могли да изявят творческия си гений?
3 МАРТ И ПРЕДШЕСТВАЩАТА Я РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА изиграха ролята на катализатор на български народен дух. Те отпушиха Духа от бутилката, който спеше 5 вековен сън. Всички сме наясно, че без тях щяхме да бъдем провинция на османската империя и само Бог знае какви щяха да са нашите пътища!
ПОКЛОН ПРЕЗ ХИЛЯДИТЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРОИ ПОЛОЖИЛИ КОСТИТЕ СИ ЗА НАШЕТО НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ!
image - Търновчани посрещат ген. Гурко
image - Битката за Плевен
image - Боят на Шипка
image - Подписване на Санстефанския мирен договор
image - Санстефанска България
image - Сръбско-българска война
image - Пловдивско изложение от 1892 год.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aantoniya - 3 МАРТ 1878г. - ОСВОБОЖДЕНИЕТО
03.03.2011 17:40
Мили братя и сестри, нека гледаме напред в бъдещето, а не да се обръщаме назад в миналото, защото само ясно изразената ни позиция ще подобри нашият живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aantoniya
Категория: Технологии
Прочетен: 58075
Постинги: 19
Коментари: 30
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031